strona glowna
tekst alternatywny
Zabawy na świeżym powietrzu
Zajęcia z elementami hipoterapii
Dzień Św Floriana
O obrotach ciał niebieskich

My to wiemy!!! Warzywa i owoce są ważnym elementem odżywiania każdego człowieka– dostarczają witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto zadbać o ich obecność w jadłospisie każdego dnia..... Także w postaci soków owocowo- warzywnych! W kolejnej części  Warsztatów Kulinarnych dzieci wraz z Szefem Kuchni Restauracji Ponidzie Hotelu Słoneczny Zdrój ****Medical Spa&Wellness panem Patrykiem Kotarbą wykonały pyszne soki owocowo- warzywne... wykorzystując: pomarańcze, banany, jabłka, owoce granatu, pietruszki, marchewki oraz selery. Podsumowaniem warsztatów był konkurs na naaajpyszniejszy  smak dominujący w sokach, którego zwycięzcami zostały......pomarańcze! :)) Przedszkole Artystyczno-Językowe "Słoneczko" składa serdecznie podziękowania dla dyrekcji hotelu pana Grzegorza Rąpel oraz szefa kuchni pana Patryka Kotarby za niesamowicie ciekawe i witaminowe warsztaty kulinarne. Było pysznie i zdrowo!! :)

Dzieci z grupy Jeżyki  pod dowództwem pań Karolin na zajęciach minionego tygodnia przypominały sobie czym jest i jakie znaczenie ma ekologia. Grupa zaczęła od przesegregowania przyniesionych "śmieci", a nastepnie wykonano projekty mieszkańców wymyślonych przez siebie planet. Oczywiście przy  konstruowaniu- grupa nie zawachała się  użyć metody TRIZ Pedagogiki w pracach zespołowych.Podczas zajeć dzieci miały dużą swobodę wyboru metod działania. . Warsztaty miały na celu pobudzić twórcze myslenie dziecka oczywiście zwracając uwagę na odpowiedzialnośc za swoje wybory oraz ich konsekwencje. Każdy uczestnik mógl bowiem podejśc do stolika z materiałami tylko dwa razy...

"Środa z teatrem", obfitowała w tym tygodniu w teatrzyk kukiełkowy pt " Mała Syrenka"."Mała Syrenka" to kolejny spektakl sceny marionetkowej. Przedstawienie zrealizowane było w klasycznej baśniowej konwencji. Wzruszającej historii o małej mieszkance podwodnych głębin zakochanej w księciu towarzyszła prawdziwie podmorska muzyka. Intrygująca scenografia sugestywnie pozwalała widzom przenieść się do fantastycznego świata głównej bohaterki nawiązujący do baśni Hansa Christiana Andersena. „MAŁA SYRENKA”  to piękna historia o miłości, poświęceniu i przezwyciężeniu egoizmu. Teatrzyk ten uwrażliwił dzieci na istnienie szerokiej gamy emocji i uczuć, a także uświadamił ważną prawdę - że miłość jest wielkim skarbem, do której nie można nikogo zmusić.

PIĘKNA I KOLOROWA SCENOGRAFIA ORAZ WESOŁY PODKŁAD MUZYCZNY, PRZENIOSŁY DZIECI W CZARUJĄCY ŚWIAT BAŚNI.

Na dzisiejszych zajęciach „Palcem po niebie- Planeta Ziemia”, Dzieci z grupy „Jeżyki” przeniosły się miliony lat wstecz, aby dowiedzieć się i zrozumieć jak powstała nasza planeta. Dzieci za pomocą cukru i siły odśrodkowej wykonały „mini galaktykę” i dzięki niej poznały proces powstawania planet i innych ciał niebieskich. Następnym przystankiem naszej podróży było dotarcie przez wszystkie warstwy naszej planety do gorącego jądra Ziemi. Ostatnim przystaniem naszej dzisiejszej p...odróży były wulkany. Jeżyki poznały budowę i przyczyny ich wybuchów. Za pomocą metod TRIZ- pedagogiki Dzieci samodzielnie odkrywały jak rozpoznać pierwsze oznaki zbliżającego się wybuchu wulkanu. Ponadto dzieci próbowały wymyśleć metody wykorzystania lawy wulkanicznej. W nagrodę za bardzo ciekawe pomysły Dzieci mogły obejrzeć biżuterię wykonaną z prawdziwej lawy oraz pumeks, który również powstaje z zastygłej lawy. Korzystając z wcześniej przygotowanej makiety wulkanu Jeżyki wykonały eksperyment, który pomógł im lepiej zrozumieć proces wybuchu wulkanu.

„Wesołe naleśniki” czyli kolejna część zimowych warsztatów żywienia z Szefem Kuchni Restauracji Ponidzie hotelu Słoneczny Zdrój ****Medical Spa&Wellness Panem Patrykiem Kotarbą. Inspiracją do wykonania dania była chęć stworzenia ciekawych oraz wesołych naleśnikowych twarzy. Oryginalne aranżacje były możliwe do wykonania poprzez użycie owoców takich jak: banany, kiwi, pomarańcze, borówki amerykańskie, maliny, brzoskwinie, winogrona; samodzielnie przygotowanej bitej śmietany or...az dodatków z najwyższej jakości czekolad pod postacią kolorowych kuleczek, kwiatuszków i motylków. Taka kulinarna zabawa to poszerzanie horyzontów w zakresie żywienia, obcowanie z nowo poznanymi produktami, ale także rozwijanie zdolności manualnych . Dodatkowo twórczość własna Dzieci i efekty pracy przynoszą ogromną radość, a największą jest możliwość późniejszego zjedzenia swojego dzieła :)

FullSizeRender2.jpgFullSizeRender3.jpg