strona glowna
tekst alternatywny
Zabawy na świeżym powietrzu
Zajęcia z elementami hipoterapii
Dzień Św Floriana
O obrotach ciał niebieskich

Wigilijne kolędowanie słonecznego zespołu  z dziećmi, wybitną artystką doktor w zakresie sztuk muzycznych Romą Owsińską oraz Radosławem Czajką z zespołem.  Kilka dni przed Wigilią na deskach sceny BSCK w Busku, wysłuchaliśmy najpiękniejszych polskich kolęd śpiewanych na żywo przez młodych artystów szkolących się pod okiem doskonałych profesjonalistów. W programie dzieci przedstawiły wspaniałą historię narodzenia Pana. Śpiewały chwaląc Boga języku polskim, angielskim i niemieckim, grały na dzwonkach ze słuchu, tańczyły we mgle oraz z obręczami w magicznej scenerii przygotowanej przez słoneczny zespól. Nie obyło się też bez zaskoczeń... Rodzic jednego z dzieci pan Zbigniew Paluch, prywatnie tato Marysi pojawił się na scenie z bukietem pięknych róż składając rodzicom,  dzieciom kadrze przedszkola oraz gościom serdeczne życzenia świąteczne. Proboszcz: Ks. prałat Marek Podyma. Dziekan dekanatu Busko – Zdrój oraz Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój pan Waldemar Sikora, zaprosili gości do wspólnego kolędowania życząc: WSZYSTKIM PIĘKNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA. Wszystkiego dobrego kochani!! Na te święta i na cały nadchodzący rok!! Fot. Arek Sierpina (zachęcamy do obejrzenia obszernej fotorelacji na naszym plofilu na facebook'u )

 

Pitahaja (smoczy owoc), Phisalis, Ananas baby, Karambola, gruszka nashi,  jadalne kwiaty? Mmmniam! Te owoce dobrze znają nasze przedszkolaki.. dzięki Szefowi Kuchni Restauracji Ponidzie hotelu Słoneczny Zdrój ****Medical Spa&Wellness  Panu  Patrykowi Kotarbie, który  rozpoczął zimowe warsztaty zdrowego żywienia  w ramach stałej współpracy w Niepublicznym Przedszkolu Artystyczno-Językowym „Słoneczko”.  Część I  obejmuje Witaminy w słonecznych owocach-W ramach warsztatów wykonu...jemy słoneczne sałatki pełne witamin, które są źródłem odporności. Pracowaliśmy na : Piahaja (smoczy owoc), phisalis, ananas baby, figa,Granat, karambola, borówki amerykańskie, gruszka nashi, jagody, jabłka, banany, pomarańcze, kiwi..wszystkie desery zdobione były najwyższej jakości kwiatami jadalnymi sprowadzanymi z Włoch i Holandii. Kilka słów o autorze warsztatów: Patryk Kotarba Szef kuchni restauracji Ponidzie  4-gwiazdkowego  hotelu „Słoneczny Zdrój” w Busko-Zdroju. Gotował dla Prezydenta RP, Prezydenta Niemiec, polityków, aktorów i gości z zagranicy. Współtwórca Ogólnopolskiego  Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu” .  Tegoroczny zdobywca „złotej czapki” Przewodnika Gault&Millau, doceniony za wykorzystywanie najwyższej jakości produktów i autorskie kompozycje, takie jak zupa z fasoli korczyńskiej „Niech to diabli… w Busku pyszną zupę dali” oraz „Łosoś pachnący kubańską kawą w towarzystwie dyni”.  Na co dzień szczęśliwy mąż i tata dwójki wspaniałych córek.

Serdecznie Dziękujemy Dyrektorowi Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness Panu Grzegorzowi Rąpel za kreatywne pomysły i  promocję  zdrowego żywiania w naszym przedszkolu.

FullSizeRender2.jpgFullSizeRender3.jpg